top of page
תמונת הסופר/תShai Engelberg

בריונות ברשת: איך מתמודדים ומהן ההשלכות המשפטיות?

עודכן: 4 באוג׳

בעידן הדיגיטלי של היום, פלטפורמות המדיה החברתית מספקות לנו יכולת חסרת תקדים לשתף את מחשבותינו וחוויותינו עם כולם בשבריר שניה. עם זאת, הטכנולוגיה הביאה גם צד אפל יותר – בריונות ברשת. בריונות ברשת במהותה, היא שימוש בפלטפורמות דיגיטליות כדוגמת רשת חברתית כדי להטריד, להפחיד או לפגוע באנשים. בריונות ברשת הפכה לנושא נפוץ ומטריד ביותר בכל העולם.


מהי בריונות ברשת


בריונות ברשת מגיעה בצורות רבות, החל מהערות פוגעניות ושמועות זדוניות ועד לשיתוף מידע פרטי ללא הסכמה. יכולות להיות לה השפעות הרסניות על בריאותם הנפשית ורווחתם של הנפגעים, מה שעלול להוביל לחרדה, דיכאון ואפילו מחשבות על פגיעה עצמית. האנונימיות והתפוצה של המדיה החברתית מקלות על אנשים לעסוק בבריונות ברשת מבלי להתמודד עם השלכות מיידיות.


השלכות משפטיות על בריונות ברשת


כשמדובר בבריונות ברשת, אנשים רבים עשויים שלא להיות מודעים להשלכות המשפטיות של מעשיהם. חשוב להבין שמה שנראה כמו התנהגות בלתי מזיקה ברשת יכול להיות בעל השלכות משפטיות חמורות בעולם האמיתי. במדינות רבות, בריונות ברשת נחשבת לעבירה פלילית, עם חוקים שנועדו להגן על אנשים מפני הטרדה מקוונת. במקרה של מדינת ישראל, אלה חוקים כמו חוק איסור לשון הרע, וחוק הגנת הפרטיות.


הסנקציות הקיימות בחוק לטיפול בבריונות רשת


המסגרת המשפטית סביב בריונות ברשת משתנה ממדינה למדינה, אך בישראל ישנם חוקים העוסקים באופן בלעדי במעשים של ביריונות רשת: חוק איסור לשון הרע ו- חוק הגנת הפרטיות.

במצב המשפטי הקיים, ובהתאם לפסיקה רבה שניתנה בנושאים אלו, ניתן לתבוע פיצוי כספי מבריוני רשת עד התקרה הקבועה בחוק ובסך של 75,000 ש"ח, ובמקרים קיצוניים עד כפל הפיצוי, וזאת אף ללא הוכחת נזק.


הגנה עצמית מניעתית מפני ביריונות רשת


אז, מה האפשרויות העומדות בפני האזרח כאמצעי להגנה עצמית מניעתית מפני בריונות ברשת במדיה החברתית? הנה כמה המלצות שניתן ליישם באופן מיידי:


הגדרות פרטיות: כדאי להשתמש בהגדרות פרטיות הקיימות בפלטפורמות מדיה חברתית כדי לקבוע מי יוכל לראות את הפוסטים והמידע שלך. כך למשל, הגדרת פרופיל פרטי שימנע חדירת זרים לפרופיל, וחסימת האפשרות לתגובות של מי שאינו ברשימת חברים וכדומה.


חסימה ודיווח: לרוב פלטפורמות המדיה החברתית יש אמצעים לחסימה ודיווח של פרופילים. כך למשל אם נתקלתם בפרופיל שמעלה חשד כי מדובר בפרופיל מזויף שפועל באופן אינטנסיבי ושיטתי בביריונות והפצת דיבה, ניתן לדווח על הפרופיל לפלטפורמה ולחסום את הפרופיל באופן פרטני.


שמירת ראיות: הטיפ החשוב ביותר, תמיד לשמור ראיות של אירועי ביריונות רשת, בדרך של צילומי מסך, צילומי וידאו אם רלוונטי, חתימות זמן והיקף חשיפה, מספר תגובות, לייקים ושיתופים, וכל מידע עשוי להיות חשוב בהמשך במקרה של סכסוך משפטי.


מסקנות


לסיכום, בריונות ברשתות החברתיות היא בעיה רצינית עם השלכות משפטיות חמורות. כאזרחים בעלי זכויות, באחריותנו להשתמש בפלטפורמות המדיה החברתית באופן אחראי ומכבד. על ידי כך שנבין את ההשלכות המשפטיות של בריונות ברשת וננקוט צעדים להגנה על עצמנו ועל אחרים, אפשר ליצור סביבה מקוונת בטוחה יותר, ובמקרה קיצון לפעול למיצוי זכויותינו אל מול בריוני רשת.


זכרו, למילים שלכם יש כוח – השתמשו בהן בתבונה.


*האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי.

מומלץ להיוועץ בעורך דין המומחה בדיני לשון הרע בכל מקרה של פרסום לשון הרע ולקבל מידע נוסף על האפשרויות להתמודדות על פי החוק.



Online Safety

9 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page